Hvalimo se Gospodom!

On je tvoja slava, Bog tvoj. 

Ponovljeni zakon 10,21

U životu očito ne ide, a da ne posjedujemo nešto čime bismo se hvalili. Sportaš se hvali svojom snagom. Stara bolesna žena hvali se svojim brojnim bolestima i svojim slabostima. Bogataš se hvali svojim bogatstvom, a siromah svakome koga susretne daje do znanja kako mu je teško. Svatko mora imati nešto čime će se hvaliti. Koliko mi je poznato, ovo je jedina izreka koja je nastala u naše vrijeme: “Tko se hvali, ima više od života.”

Naš tekst sročio je stari Mojsije. Čini mi se kao da je Duh Sveti ovom iskusnom, starom i mudrom čovjeku dozvolio da ima obzira prema našoj slabosti. “Dobro”, kaže on, “imate potrebu za hvalisanjem? Onda ću vam reći čime ćete se hvaliti: Bog koji se objavio, naš Gospodin i Otkupitelj, dostojan je da se njime hvalimo. ‘On je tvoja slava, Bog tvoj’!”

Ovo je prekrasan savjet! Jer sve ono čime se inače ponosimo tako je beznačajno i prolazno, a često i budalasto. Ima li nečega na nebu ili na zemlji što bi bilo slavnije, ljepše i čudesnije od veličanstvenosti, ljubavi i sjaja Božjega? Ima li ičeg čudesnijeg od toga da se prignuo k nama, da nas je potražio, otkupio i izbavio po svome Sinu, našem Gospodinu, Isusu Kristu?! Zato ga želimo slaviti u svojim srcima i svojim ustima.

Onda ćemo doživjeti kako nas ovo slavljenje izdiže iznad niskosti i bijede stvari koje nas često bespotrebno ispunjaju i pokreću.

Pavao je Mojsijevu riječ usvojio za sebe rekavši: “Tko se hvaliti hoće, neka se hvali Gospodinom.”

Gospodine, oduševi nam srce da te slavi! Amen.

Preuzeto sa Biblija 365

Posted in Poticaji za molitvu.