Flag

Uzignimo zastavu ljubavi

A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav – to troje – ali najveća je među njima ljubav. 

1. Korinćanima 13,13

Učenici Isusa Krista istaknuli su tri zastave: vjeru, nadu i ljubav. Ove tri zastave vijore se iznad crkvene zajednice pokazujući svijetu koliko ih je njihov Gospodar obogatio. Međutim, apostol Pavao u našem tekstu otkriva čudesnu sliku: jednom će ovaj svijet doći kraju. Jednom će se obistiniti Božje obećanje: “Evo, činim novo nebo i novu zemlju.” Stari svijet nestaje u ogromnim olujama posljednjih vremena. Iskrsava novi svijet. Jedna zastava spušta se na zemlju. To je zastava vjere. Jer onda više nećemo, kao što kaže Biblija, hoditi u vjeri. Dospjeli smo do gledanja. “Gledat ćemo ga, kakav jest.”

A onda se spušta i druga zastava: zastava nade. Jer tu je kraj svakom nadanju. Zavladalo je ispunjenje svega. Stigli smo na cilj.

No, treća zastava, zastava ljubavi, podiže se do vrha. Ona se jedina vijori nad novim svijetom Božjim, – gdje je ljubav sve u svemu. “Ali najveća je među njima ljubav!” Ova zastava crkvene zajednice ostaje za svu vječnost. Ovdje se želimo na trenutak staviti ispod sve tri zastave, kako bismo dospjeli u novi Božji svijet.

Međutim, ne bismo li prvenstveno trebali podići zastavu svete ljubavi da se sasvim drugačije vijori nad našim životom, ako će ljubav ionako sve nadživjeti?! Bog nas po Isusu ljubi. I mi smijemo njega ljubiti. A radi njega i svakog drugog koga nam Bog navede na put. Pa čak i one koji su nam nesimpatični! Čak i naše neprijatelje!

Gospodine, preobrazi naše sebeljubno srce! Amen.

Posted in Poticaji za molitvu.