Izreke 12,25

Briga u srcu pritiskuje čovjeka, a blaga riječ veseli ga.

U nekoliko zadnjih godina uz eksponencijalan rast stope korištenja socijalnih medija, psiholozi su uočili porast učestalosti anksioznog poremećaja. Sve u današnjem “online” svijetu potiče nas da se uspoređujemo, sve marketinšte tehnologije počivaju na FOMO fenomenu (FOMO – Fear of missing out, fenomen stalnoga straha od toga da ćemo propustiti nešto vrlo važno).

Kako biste vi danas opisali svoje srce? Da li je veselo ili opterećeno, prazno ili puno, puno nade ili utučeno, puno straha ili u miru?

Kada nam je srce opterećeno, čini se kao da je cijelo naše biće potonulo – naša perspektiva je izmijenjena, naš pogled oboren i može biti teško vidjeti išta dalje od naših trenutnih okolnosti.

Upravo u takvim trenutcima trebamo prionuti uz ljubazne Božije riječi istine: “…najprije tražite kraljevstvo Božije … ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan, jer će se sutrašnji dan brinuti za se! Svakom je danu dosta njegove muke.”

Bože, hvala Ti jer je Tvoja riječ puna ljubaznosti i saosjećanja, hvala što nam, nanovo i nanovo zapovijedaš da se ne bojimo. Moje misli su u iskušenju da se zaokupe brigama za mnoge stvari koje bi se u budućnosti mogle desiti. Ali danas, ja biram da povjerim sutrašnji dan u Tvoje ruke i da se fokusiram na manu koju si za mene providio danas.

Posted in Tekst za dnevnu pobožnost.