Izreke 7,4

Reci mudrosti: »Moja si sestra« i razboritost nazovi »sestričnom«. Izreke 7,4

„Je li tko mudar i razborit među vama? Neka dobrim življenjem pokaže svoja djela u mudroj blagosti.“ (Jakov 3,13)

Mudrost i razboritost, prema učenju apostola Jakova, očituje se  u cjelokupnosti života, a ne u inspiraciji  trenutka. Skoro svako nas može iznenaditi pronicljivom mišlju tokom razgovora ili dobrim savjetom u trenutku krize, što je također poželjno, potrebno i dobro.

Ipak, biblijska se mudrost mjeri drugačijom mjerom. Test posjedovanja mudrosti je u samome životu koji je u konačnoj analizi, na redovnoj osnovi, proizvodio djela učinjena u blagosti. Mudrost je nešto što trebamo u svakom segmentu života, a ne s vremena na vrijeme.

Poznanici, drugovi a ponekad i prijatelji, dolaze i odlaze iz našeg života. Ali porodica je uvijek tu. Sestra je sestra zauvijek i rod je uvijek rod. Tu se radi o neraskidivim vezama od početka do kraja života. Tako je i sa mudrošću, jer je trebamo, ne kao prolaznu karakteristiku, nego kao sastavni dio života.

Kako je moćna vizija života koji će dugoročno proizvoditi djela koja obogaćuju i nas i one oko nas. Prema Jakovu, to bi trebala biti vizija za život svakog od nas.

Gospode, daj mi mudrost da spoznajem tebe sve više i više. Molim da tvoja mudrost bude uvijek sa mnom. Otvori mi oči i srce za viziju života koji je ugodan tebi i koji će donijeti plodove, ugodne tebi i korisne za tvoje Kraljevstvo. 

Posted in Tekst za dnevnu pobožnost.