Dođi kraljevstvo Tvoje

Godina 2023. proglašena je “Godinom molitve” u Evanđeoskoj crkvi u Bosni i Hercegovini pod imenom “Dođi kraljevstvo tvoje”. Cijela godina biti će obilježena različitim molitvenim događajima i aktivnostima s kojima našu zemlju želimo ispuniti molitvom, proslavljanjem Boga i zajedništvom. Svakodnevni molitveni poticaji, mjesečni molitveni fokus na gradove, mjesečna molitvena okupljanja i molitvene šetnje samo su neke od ovih aktivnosti koje će se dešavati na lokalnom i nacionalnom nivou. Prvi važan događaj je dvodnevna molitvena konferencija u Mostaru (27-28. januar). Radosno vas pozivamo da nam se pridružite dok u molitvi prinosimo Bogu našu zemlju. Dobrodošli!

 

Veliki pozdrav svima!
Nalazimo se na pragu nove 2023. koju smo proglasili godinom molitve za Bosnu i Hercegovinu. Mnogi od nas već 20 ili 30 godina ulažemo sve što imamo ne bi li naši sugrađani i sugrađanke upoznali istinu koja oslobađa i došli, kao izgubljene kćeri i sinovi, Nebeskom Ocu koji je mukom i smrću Jedinorodnog Sina pokazao koliko voli Svijet, uključujući i Bosance i Hercegovce, Bošnjake, Srbe, Hrvate, Rome, "Ostale"…
Mnogo puta sam, razgovarajući sa ljudima kojima je trebalo predstaviti Evanđeosku crkvu u Bosni i Hercegovini, rekao: "O našim crkvama možeš reći sve i svašta, osim jedne stvari - a to je da su 'lijene'. Šta god pomisliš da trebamo i možemo uraditi u smislu evangelizacije, vjeruj; probali smo.“ Kroz ova desetljeća, u evangelizaciji zemlje, pokušali sve što smo znali, osjetili po Duhu, što nam je neko preporučio, što smo negdje pročitali… Godinama smo sanjali probuđenje, mnogo punih crkava po cijeloj zemlji, nadali se da će se u Bosni i Hercegovini ponoviti neka od onih velikih priča probuđenja o kojima smo slušali a koje su se dešavale negdje u Africi, Aziji ili Južnoj Americi. Nije se desilo. Još.
Braćo i sestre, nemamo se čega stidjeti. Nismo savršeni, naš put je vidio i mnoge greške i mnoge grijehe. No, generalno gledano, nismo sramotili Božje ime pred onima koji ne vjeruju. Nismo odbili čovjeka u potrebi, nismo se narugali udovici ili siročetu, nismo se libili iskoračiti prema ljudima sa margine društva i pružiti im šansu. Uz mnogo otpora okoline, uz lične progone, ignorisanje vlasti, opoziciju mnogih lokalnih religijskih vođa i sve drugo što u našoj zemlji ne čini život ni lakim ni jednostavnim, opstali smo i ostali. I nemamo namjeru odustajati. Slava Gospodu, vidimo generaciju koja može i hoće da nastavi i, dok smo još uvijek svi tu zajedno, i mi „veterani“, i oni koji tek dolaze, zajednički želimo, još jedanput,  prinijeti ovu zemlju Bogu. Kako Pismo kaže, „ona, i sve na njoj, je Njegova“! Mi vjerujemo da Bog nad Bosnom i Hercegovinom još nije rekao posljednju riječ i da će još mnogo ljudi iz Bihaća, Trebinja, Čapljine, Tuzle, Brčkog, Jajca, Goražda, Banja Luke, Mostara, Sarajeva i svih drugih sela i gradova naći put do Križa i tamo prepoznati Gospoda koji umire kako bi im da vječni život.
Zato smo za ime Godine molitve i izabrali riječi kojim nas je naučio Sin i koje će u narednih 365 dana biti onaj motivirajući, osnovni izraz naših najdubljih nadanja: "Dođi Kraljevstvo Tvoje!"

Posted in Informacije za godinu molitve.