Bog se bori za nas

Četvrtoga su se dana okupili u Dolini blagoslova, gdje su blagoslovili BOGA. Zato se ta dolina i danas zove Emek Beraka – Dolina blagoslova

2. Ljetopisa 20, 26

Uvijek se rado i sa strahopoštovanjem sjetim te prve godine na našem kampu. Samo par dana prije kampa osjećali smo se poput kralja Jošafata u 2.Ljetopisa 20,12: “Ne znamo što da učinimo, ali naše su oči uperene u tebe.” Često se tako osjećam u svom životu. Kao da sam zapala u slijepu ulicu. Ne znam kako dalje. Bitke ispred mene se čine tako velike da nisam u stanju ni da se pokrenem. Svi se ponekad tako osjećamo. Ispred nas su bitke koje treba dobiti, bilo da su u pitanju djeca, bolest, finansije, odnosi, brak, ovisnosti, progonstva …

U 2. Ljetopisa 20 kralj Jošafat se našao u bezizlaznoj situaciji. Čekala ga je borba koju nije mogao dobiti. Uplašio se, ali prvo što je učinio jeste da zavapi Bogu i od njega traži pomoć. Ne samo on, nego je proglasio post i pozvao cijeli narod na molitvu. Kad se narod ujedini na molitvu, brzo dolazi i odgovor. Duh Božji im je rekao da se ne plaše i da borba pred njima nije njihova nego Božja. I zaista, Judini neprijatelji su bili poraženi, a Judejci nisu ni učestvovali u borbi, samo su pokupili plijen.

Tako smo se osjećali te prve godine kampa, kao da nas je Bog doveo nakon što je izborio bitku sa neprijateljem oko organizacije, novaca, volontera… da samo dođemo i kroz tri tjedna kampa sakupljamo bogatstva koja je pripravio za nas. [zato smo i nazvali naš kamp Emek Beraka – i dan danas to je dolina u kojoj se njegovi blagoslovi u izobilju izlijevaju na nas].

Taj prvi kamp mi je važan podsjetnik i nakon toga sam ovo isto toliko puta doživjela u svom životu. Kada zavapim njemu, kad mu kažem da ne znam kuda da se okrenem, i kada ga slavim zbog onog ko on jeste, uvijek mi pokaže da on jeste Emanuel, Bog sa mnom koji se bori za mene.

Danas, ako pred vama stoji neka borba, dozvolite Bogu, baš kao što se borio za Judu da se bori za vas! Koja god borba jeste pred vama znajte da niste sami. Predajte je Bogu i gledajte i divite se kako će vas njegova moćna ruka izbaviti.

Posted in Poticaji za molitvu.