Tražite i naći ćete

“Stoga najprije tražite Božje kraljevstvo i njegovu pravednost, pa će vam se i to nadodati.”
­

Evanđelje po Mateju 6,33

Svi tražimo nešto i svi imamo očekivanja: želimo biti sretni, uspješni u privatnom i profesionalnom životu, zdravi itd. Što vi tražite?

Često razmišljamo da trebamo da se pobrinemo za mnoge stvari kako bismo mogli biti zadovoljni i ispunjeni. Ili očekujemo da se nešto dogodi i promijene se okolnosti u kojima se nalazimo razmišljajući kako o njima ovisi naše zadovoljstvo i ispunjenost. Ali Bog želi da nas nauči da je samo On istinski izvor zadovoljstva. Zato nas upućuje da prije svega tražimo Njega.

Da budemo iskreni, gore navedeni stih je prilično radikalna izjava. Umjesto da se fokusiramo na sebe, na to što ćemo obući, jesti, gdje ćemo živjeti, Isus kaže da naš primarni fokus treba biti na Božjim stvarima. To je stvar stava koji govori, ja nisam u središtu svega, prije nego što razmišljam o sebi i šta mi je potrebno želim vidjeti da Božje kraljevstvo napreduje.

Ali što je kraljevstvo Božje? Kada tražimo Božje kraljevstvo što zapravo tražimo? Tražiti Božje kraljevstvo je tražiti Njegovu vladavinu, prvenstveno u svom životu, zatim porodici, crkvi, gradu, zemlji…Koliko bi se stvari promijenilo u vašem životu ako bi Bog vladao

  • u vašem braku
  • vašim financijama
  • načinom kako trošite vrijeme
  • vašim odnosima itd.

Svaki dan smo izloženi različitim izazovima da svoje vrijeme i energiju ulažemo u privremene stvari zemaljskog kraljevstva koje nemaju veliku duhovnu vrijednost ili da se fokusiramo na stvari vječnog Božjeg kraljevstva. Sa fokusom na Božje stvari moći ćemo živjeti zadovoljno i ispunjeno, ne zato što će se naše okolnosti promijeniti, nego zato što prvo tražimo ono što je vječno i dopuštamo Bogu da se pobrine za sve drugo što nam je potrebno.
­
­Gospode, želim tražiti Tvoje kraljevstvo i Tvoju pravednost. Želim da ti vladaš nad mojim životom. I neka ista ta želja prožima crkvu u Bosni i Hercegovini. Ne dozvoli da ikada idemo i tragamo za ičim manjim od Tebe, živog Boga.

Posted in Poticaji za molitvu.