Izreke 14,30

Mirno je srce život tijelu, ljubomora je gnjilež u kostima.

Ljubomora se dešava kada je nešto što imamo (poseban odnos sa nekim, pozicija na poslu itd.) ugroženo od strane druge osobe. Muzičar iz  Sjeverne Irske, Van Morrison u pjesmi Profesionalna ljubomora pjeva da…  (ljubomora) čini čovjeka ogorčenim i bijesnim kada pomisli da ima neko ko će ga pobijediti…

Šaul je, u napadima  patološke ljubomore, želio ubiti mladog Davida koji mu je, u stvari, bio lojalan i gajio iskreno poštovanje prema kralju i Božjem pomazaniku. Nesigurnost, manjak samopouzdanja, loša slika o sebi i strah, često su razlog ovakvog stanja.

Ako smo iskreni, možemo priznati da nam ljubomora nije stran osjećaj. Više ili manje, svi smo imali trenutke kada smo osjećali da nam se oduzima  nešto što nam legitimno pripada. U takvim smo trenutcima iskuaili taj jezivi osjećaj  bespomoćnosti. Kao rezultat, bili smo  spremni – barem u mislima – uraditi najgore stvari drugoj osobi, samo da bi povratili osjećaj kontrole u svoj život. Ali ta kontrola nema veze sa pravim mirom. Pravi mir, Božji šalom, to istinsko blagostanje, dolazi od Gospoda kada mu predamo svoj život i kada mu pustimo komandni most našeg života u svakom njegovom segmentu.

Gospode, pomozi mi da se prepustim tebi. Dajem ti svoje strahove, brige, nesigurnost, kontrolu. Pomozi mi da ti vjerujem više i da slika koju imam o sebi bude zasnovana na onome što ti vidiš u meni. Obnovi svoj predivni mir, šalom u mome životu.

Posted in Tekst za dnevnu pobožnost.