Izreke 18,12

Pred slomom se oholi srce čovječje, a pred slavom ide poniznost.

“Daj malom čovjeku vlast, pa će ti on ubrzo pokazati koliko je mali,” – napisao je jedan azijski kolumnista.

Koliko je svijet propatio od malih ljudi koji su se uzoholili umišljajući da su nešto što nisu. Oni skoro uvijek stoje iza najgorih svjetskih ratova i sukoba. Oni se neodgovorno poigravaju našim životima u dnevno-političkoj zbilji. Oni sprovode mobing nad svojim kolegama na radnome mjestu. To su lokalne siledžije i oni koji u školi kinje vašu djecu. Oni su počinioci nasilja u porodici. U svim ovim slučajevima radi se o malim ljudima koji su si dali za pravo da, stečenom vlasti ili prednošću fizičkih predispozicija, drugima kroje sudbinu.

Ono što u ovakvim primjerima najviše brine je da prečesto, i onima koji pate i onima koji bespomoćno promatraju, izgleda kao da je Bog nezainteresovan.

Da to nije tako možemo zaključiti čitajući knjigu o Esteri. Bog koji se u knjizi ne spominje, prožima svaki njen stih. Kako? Na Perzijskom dvoru prepunom intriga, Haman, mali iskompleksirani i ljubomorni čovjek, pažljivo smišlja plan da uništi poniznog Mordokaja i njegov narod. U raspletu cijele priče, zlikovac Haman završi na vješaljima koja su bila namjenjena dobrom Mordokaju, a cijeli narod biva slavno spašen. Iako se u priči nije desilo ni jedno čudo, Bog radi neprimijećen, u pozadini. To se najbolje vidi u tajmingu nekoliko ključnih događaja koji su doveli do preokreta. Božije vrijeme pokazalo se kao savršeno iako je za protagoniste sve do kraja izgledalo da pomoć neće stići, vjera u njima nije umrla.

Bog neće dozvoliti da nepravda prođe nekažnjena, iako ponekad tako izgleda. Ako mu vjerujemo, i ako se odlučimo da kroz ovaj život idemo ponizno, poput Krista, u pravo vrijeme vidjet ćemo njegovo slavno spasenje. U isto vrijeme trebamo preispitivati sebe da oholost nije možda pronašla put i u naš život.

Gospode, otvori mi oči da tvoje prisustvo mogu prepoznati i onda kada se čini da si daleko. Pomozi mi da sačuvem srce čistim od ponosa i oholosti. Pokaži mi gdje griješim, koga sam povrijedio i od koga trebam zatražiti oprost.

Posted in Tekst za dnevnu pobožnost.