Izreke 17,27

Tko usteže svoje riječi, razumije mudrost, i razuman je čovjek mirna duha.

Dok sjedim i razmišljam o tome šta da napišem, u glavi mi se vrti misao, trebao si više čitati Izreke. Teško je izbrojati koliko puta sam sa sastanka izašao depimiran i razočaran u sebe jer sam govorio puno više nego što sam planirao. Da stvar bude gora, to se uglavnom dešavalo jer sam dozvolio da budem isprovociran nečijom izjavom ili stavom.

Zadržat prisebnost u životnim situacijama imperativ je za Isusovog učenika i zato mnogo Izreka adresira ovu potrebu. Onaj koji čita Izreke već razumije da su mudrost i razumijevanje dva skoro jednaka koncepta. Mudar je onaj koji usteže riječ, a isto tako, ustezati riječi čini osobu mudrom. Također, onaj koji je mirna duha pokazuje da je razumna osoba, a razumnu osobu možemo prepoznati po tome što nije impulsuvna tj. mirna je duha.

Stjecanje ovih kvaliteta govori o životnoj i duhovnoj zrelosti svakog od nas. Autentična mudrost očitovana u odmjerenosti i smirenosti duha, a ne pasivno agresivnom ponašanju otvara vrata za uspjeh u životu. Na radnom mjestu ili u krugu prijatelja, svako od nas može poželjeti da ima ovu vrstu ljudi. Zašto ti i ja ne bi postali jedni od njih?

Gospode, pomozi mi da steknem mudrost i razum tako što ću biti odmjerena i ostati prisebna osoba i u onim situacijama koje pred mene stavljaju izazov da reagujem na način zbog kojeg ću poslije zažaliti. Hvala ti što si obećao da ćeš mi dati Branitelja, Svetog Duha koji će me i u najtežim situacijama poučiti kako da reagujem i šta da kažem. (Luka 12:12)

Posted in Tekst za dnevnu pobožnost.