Izreke 2,3-5

…ako prizoveš razum i zavapiš za razborom; ako ga potražiš kao srebro i tragaš za njim kao za skrivenim blagom – tada ćeš shvatiti strah Gospodnji i naći ćeš Božje znanje. Izreke 2,3-5

 

Dječija mašta najbolje se ogleda u ideji gusara koji tragaju za davno izgubljenim skrivenim blagom. U pomisli na pronalaženje kovčega sa blagom, prepunog zlata i dragulja, u pomisli o tome da možeš postati bogataš u jednom trenu, da ti se život može preokrenuti u sekundi, zaista ima nešto magično. U dječijim filmovima potraga nikada nije lagana, puna je izazova i bitaka, ali nagrada je vrijedna svakog truda.

Iako sam sigurna da autor Izreka nije mislio na gusare, metafora vam je jasna. Kada bismo samo Bogu i Njegovoj riječi prišli na isti način kao što se pristupa lovu na skriveno blago – ekstremno fokusirani na svrhu, odlučno i svjesni znanja o vječitom dobitku i istini. Kada bismo samo, kada se izgubimo na stazama ovoga svijeta, vapili našem Nebeskom Ocu da nam da uvid i razumjevanje!

Kako su mili stanovi tvoji, Jahve nad Vojskama! Duša mi gine i čezne za dvorima Jahvinim. Srce moje i moje tijelo kliču Bogu živomu. (Psalam 84:1-2)

Posted in Tekst za dnevnu pobožnost.