Izreke 3,5-6

Uzdaj se u Jahvu svim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razbor. Misli na nj na svim svojim putovima i on će ispraviti tvoje staze. Izreke 3,5-6

Ovi stihovi vjerovatno su najpoznatiji stihovi iz knjige Izreka. Pa ipak, lako je preko njih preletjeti kada su nam tako dobro poznati. Traži od Boga da ti danas da svježe otkrivenje i razumijevanje ovih riječi.

Zapovijeđeno nam je da vjerujemo u Boga svim srcem svojim, ne samo njegovim dijelom – pa ipak, nekako mnogi naši pokušaji da Mu vjerujemo su sa pola srca. Iz svoga iskustva u međuljudskim odnosima, mi znamo da vjerovanje nekome sa pola srca neće uroditi zdravom dinamikom – ostavljanje prostora za rast sumnje, ili svjesni odabir da ne vjerujemo partneru ili prijatelju često će loše završiti.

Svijet oko nas pokušava nas uvjeriti da bismo trebali vjerovati u bogatstvo, snagu, slavu, privilegije, obrazovanje, performanse, značaj itd. Dok, još od malih nogu, primamo ovakve poruke, naše razumijevanje onoga što jesmo polako se izvrće. Ali, kada otvorimo naša srca ovim žudnjama, mi umanjujemo naše povjerenje u Gospoda.

Jehova Jira, Bože koji proviđaš, Ti znaš svaku moju potrebu. Mnogi su iznevjerili moje povjerenje, pomozi mi da vjerujem da si Ti dostojan moga povjerenja. Pomozi mi danas da podložim Tebi sve moje žudnje, moje planove i moje razumijevanje, tako da mogu biti u Tvojoj volji.

Posted in Tekst za dnevnu pobožnost.