Oprostitelji grijeha

Čitanje: Ivan 20:21-23

Isus im stoga ponovno reče:
»Mir vama!
Kao što mene posla Otac
i ja šaljem vas.«
To rekavši, dahne u njih i kaže im:
»Primite Duha Svetoga.
Kojima otpustite grijehe,
otpuštaju im se;
kojima zadržite,
zadržani su im.«

Razmišljanje: Nakon uskrsnuća, Isus je došao uplašenim učenicima sa riječima: “Mir vama!” Oni su se obradovali vidjevši ga, nakon što im je pokazao rane raspeća. Potom je dahnuo u njih i rekao: “Primite Duha Svetoga. Kojima oprostite grijehove, bit će im oprošteni; kojima zadržite grijehove, bit će im zadržani.” Isus je ranoj Crkvi dao autoritet da budu oprostitelji grijeha svijeta. Dao im je i Duha Svetoga da to mogu biti snagom koja dolazi od Njega. Bez oprosta, svijet ispunjen ljutnjom, nasiljem i osvetom vraća se u stanje haosa.

Crkva se u svijetu doživljava više kao tužiteljica, a manje kao oprostiteljica. I mi, njeni članovi, često se ponašamo kao tužitelji, a rjeđe kao oprostitelji. To se treba mijenjati, u najmanju ruku zbog toga što znamo ko je Veliki Tužitelj. U našem životu, trebamo se identificirati s Velikim Oprostiteljem radi svoje vlastite dobrobiti i dobrobiti cijeloga svijeta.

Molitva: Oče, molim Te da moj život bude ispunjen snagom da opraštam. Hvala Ti što si mi oprostio moje grijehe i dugove. Oprosti mi što sam često bio tužitelj, a ne oprostitelj. Molim Te da, temeljem Tvog oproštenja, i ja mogu opraštati grešnicima i dužnicima. Molim Te za mir u svijetu. Molim Te da snaga Tvog oproštenja transformiše ovaj svijet koji je ispunjen mržnjom i osvetom.

Posted in Tekst za dnevnu pobožnost.