Stvoritelj neba i zemlje (III)

Čitanje: Stvoritelja neba i zemlje. (Apostolsko vjerovanje); Izaija 66,1-2

Ovako govori Jahve: »Nebesa su moje prijestolje, a zemlja podnožje nogama! Kakvu kuću da mi sagradite i gdje da bude mjesto mog prebivališta? Ta sve je moja ruka načinila i sve je moje« – riječ je Jahvina. »Ali na koga svoj pogled svraćam? Na siromaha i čovjeka duha ponizna koji od moje riječi dršće.« (Izaija 66,1-2)

Razmišljanje: Neprocjenjivu vrijednost biblijskog izvještaja o stvaranju teško je dovoljno naglasiti. U isto vrijeme, ovaj tekst je predmet mnogih rasprava i kontroverzi. Da li je ono što čitamo istina ili mit? Da li se stvaranje odigralo u okviru bukvalnih ili metaforičkih sedam dana?  Radi li se o tekstu koji govori o materijalnim ili funkcionalnim počecima života? Sve ovo povlači za sobom i druga pitanja. Evolucija ili stvaranje? Nauka ili biblija? Inteligentni dizajn ili big bang?  Okrugla ili ravna? Skoro svako ima neko mišljenje i prepirkama o ovome nema kraja.

Da li nas Bog po Izaiji želi uputiti u način na koji trebamo razumjeti izvještaj o stvaranju? U ovom trenutku njihove istorije, u vrijeme kada su napisani posljednji odlomci knjige proroka Izaije, Izraelski narod je bio pred povratkom iz babilonskog izgnanstva. Umjesto da se raduju, bili su veoma uzrujani zbog toga što nisu imali Hram,  misleći da je, bez njega nemoguće biti povezan sa Bogom. Bog po proroku kaže nešto kao, imali ste Hram i prije ali vam je srce bilo daleko od mene. I onda im kaže nešto što je važno za našu današnju temu. Gospod, Ja Sam Onaj Koji Jesam, nesagledivi i neizmjerljivi, kaže svome narodu da je on svoj Hram sebi davno napravio!

U njegovom Hramu, nebo je njegov prijesto, a zemlja je podnožje njegovim nogama! Kada je stvorio svijet, stvorio je svoje prebivalište – svoj Hram u kojem želi da prebiva i iz kojeg želi da vlada. Ako ste se pitali zašto Bog ne odustaje tako lako od svog stvorenja, sada ste na tragu odgovora.

Radije nego da da trošimo energiju ponosno i grčevito braneći svoju poziciju, trebamo se uozbiljiti kada pročitamo da Stvoritelja ne fasciniraju oni koji  imaju najispravniju teoriju o postanku svijeta. Ono što privlači njegovu pažnju je  ponizan  i skroman čovjek koji ozbilljno drži njegovu riječ i koji sa Hramom ili bez njega vrši čisto i neokaljano bogoštovlje.

Molitva: Odvojite vrijeme i pročitajte ponovo prva dva poglavlja knjige Postanak. Čitajte ih kao priču o tome kako Bog, dok stvara ovaj svijet, stvara sebi mjesto u kojem želi da prebiva u svojoj slavi. Na koji način je ovo drugačije od viđenja koje vi imate o stvaranju svijeta?

Apostolsko vjerovanje
Vjerujem u Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje. I u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga, Gospodina našega, koji je začet po Duhu Svetom, rođen od Marije Djevice,  mučen pod Poncijem Pilatom, raspet umro i pokopan; sašao nad pakao, treći dan uskrsnuo od mrtvih;  uzašao na nebesa,  sjedi o desnu Boga Oca svemogućega;  odonud će doći suditi žive i mrtve. Vjerujem u Duha Svetoga, svetu Crkvu katoličku,  zajedništvo svetih, oproštenje grijeha, uskrsnuće tijela i život vječni. Amen.

Posted in Tekst za dnevnu pobožnost.