Stvoritelj neba i zemlje (II)

(Članak je orginalno objavljen 24.03.2020.)

Čitanje: Vjerujem u… Stvoritelja neba i zemlje.. (Apostolsko vjerovanje);Psalam 8

Psalam. Davidov.
2Jahve, Gospode naš,
divno je ime tvoje po svoj zemlji,
veličanstvom nebo natkriljuješ!
3U ustima djece i dojenčadi
hvalu si spremio protiv neprijatelja,
da postidiš mrzitelja, zlotvora.

4Gledam ti nebesa, djelo prstiju tvojih,
mjesec i zvijezde što ih učvrsti –
5pa što je čovjek da ga se spominješ,
sin čovječji te ga pohodiš?

6Ti ga učini malo manjim od Boga,
slavom i sjajem njega okruni.
7Vlast mu dade nad djelima ruku svojih,
njemu pod noge sve podloži:
8ovce i svakolika goveda,
i zvijeri poljske k tome,
9ptice nebeske i ribe morske,
i što god prolazi stazama morskim.

10Jahve, Gospode naš,
divno je ime tvoje po svoj zemlji!

Razmišljanje: Nadam se da i vi imate svoje omiljene dijelove iz Biblije, mjesta kroz koja vam Bog iznova govori u raznim životnim sezonama. Jučer sam pisao o tome da je psalam 8 jedno od tih mjesta za mene. Često ga čitam kada mi se život pretvara u haos.  Zamišljam kako je i David, koji je prošao toliko toga i čiji je život često više ličio na haos  nego na neku kraljevsku udobnost, napisao ovaj psalam da se podsjeti jedne važne istine. Bog je Stvoritelj! On je taj, koji iz haosa svojom stvaralačkom snagom uspostavlja red.

Bog, naš Gospod je u prvom i u zadnjem stihu jasno predstavljen kao onaj koji je vrijedan hvale. Zašto? Njegova vlast se prostire cijelom zemljom. On je iznad sveg stvorenja – on ga natkriljuje. On je taj koji je pobijedio svoje neprijatelje u stvaranju – sile haosa koje su prkosile uspostavljanju reda i poretka.  Potom govori o nebu u zvijezdama, životinjama, pticama i ribama koje je Bog stvorio prema svojim vrstama i odredio im jasne domene u kojima sve do danas prebivaju. Zemlja pripada životinjama, nebo pticama, vode i mora ribama. A kao svog posebnog  predstavnika sa kraljevskim autoritetom, koji će vladati nad njegovim stvorenjem Bog je postavio čovjeka stvorenog na njegovu sliku.  Haos je pobjeđen u Božjem stvaralačkom činu, a čovjek, kruna stvaranja, dobio je zadatak da predstavlja Stvoritelja i održava red koji je uspostavljen.

Početak jučerašnjeg dana ličio je više na haos nego na bilo šta drugo. Ujutro, nakon što sam saznao za zemljotres u Zagrebu, kontaktirao sam kumove i prijatelje koji tamo žive da bih provjerio jesu li dobro. Većina ih je dobar dio dana provela u svojim automobilima ili na otvorenom u strahu od još jednog potresa. Zajedno sa krizom zbog korona virusa, potresi su izazvali nemalu paniku i veliki broj policajaca, vatrogasaca, pripadnika civilne zaštite i volontera vrijedno je radio dana tome da stvari ne izmaknu kontroli. Ovih se dana često spominje mogućnost scenarija u kojem stvari mogu izmaći kontroli do te mjere da bi u pojedinim dijelovima svijeta nastalo stanje haosa.

Osjećeš li da se strah, panika, konfuzija i  haos uvlači u tvoj život? U ovakvim prilikama dobro je prisjetiti se da je naš Bog, Bog reda. On pobjeđuje sile tame koje žele stvoriti stanje haosa u našem životu. U njemu možemo pronaći toliko potrebnu sigurnost i mir u ovim teškim i izazovnim vremenima.

Molitva: Upotrijebi danas riječi psalma 8 i pretvori ih u svoju ličnu molitvu. Kako će ta molitva izgledati?

Apostolsko vjerovanje
Vjerujem u Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje. I u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga, Gospodina našega, koji je začet po Duhu Svetom, rođen od Marije Djevice,  mučen pod Poncijem Pilatom, raspet umro i pokopan; sašao nad pakao, treći dan uskrsnuo od mrtvih;  uzašao na nebesa,  sjedi o desnu Boga Oca svemogućega;  odonud će doći suditi žive i mrtve. Vjerujem u Duha Svetoga, svetu Crkvu katoličku,  zajedništvo svetih, oproštenje grijeha, uskrsnuće tijela i život vječni. Amen.

Posted in Poticaji za molitvu.