Vrijednosti života vjere

Čitanje: Postanak 12,6-7
Abram prođe zemljom do mjesta Šekema – do hrasta More. Kanaanci su onda bili u zemlji. Jahve se javi Abramu pa mu reče: »Tvome ću potomstvu dati ovu zemlju.« Abram tu podigne žrtvenik Jahvi koji mu se objavio.

Razmišljanje: Svako društvo ima svoje idealne i stvarne vrijednosti. Idealne vrijednosti su one o kojima govorimo javno. To su sloboda, jednakost, pravda, empatija, čovjekoljublje, odgovornost, itd. Stvarne vrijednosti su one kojima se zaista vodimo u životu. To su individualizam, materijalno blagostanje, uspjeh, moć, prestiž i položaj. Ove nam pomažu u želji da imamo kontrolu nad svojim vlastitim životom. Također nam daju osjećaj slobode i sigurnosti. Abrahamov nomadski život može nas mnogo naučiti o životu vjere. Istinski vjernik sebe bi trebao doživljavati kao putnika i stranca na zemlji (Hebrejima 11,9-10). Ovo je u suprotnosti nekim stvarnim vrijednostima današnjeg društva. U našoj ljudskoj prirodi je želja da pronađemo svoje mjesto pod suncem na kojem ćemo da se smirimo, organizujemo život, osjećamo udobno, važno i sigurno. Imati ovakva očekivanja od života, po sebi, nije lose. Ipak, za vjernika je rizično oslanjati se na stvarne vrijednosti kulture u kojoj živi da bi ostvario svoja očekivanja.

Dvije male informacije u tekstu govore nam mnogo o životu vjere. Prva je ime hrasta More. Ono može značiti proročište, učiteljev ili čarobnjakov hrast (Suci 9,37). Abram je došao u centar idolopokloničkoga kulta koji je sigurno imao veliki utjecaj na vrijednosti toga društva. Druga je da su Kananci u zemlji. Sve je ovo ukazivalo na razna protivljenja koja će biti dio Abramovog života. Pobožan život mora da se živi usred nesporazuma, iskušenja, pa čak i progona. Baš je zato, Abram povukao važan, najbolji potez – izgradivši žrtvenik Jahvi. Život vjere ima oslonac u Bogu a ne u vrijednostima koje diktira društvo i kultura našeg okruženja.

Molitva: Gospode, pomozi mi da život gradim na vrijednostima koje dolaze od tebe. Pomozi mi da prepoznam da li sam, u svome životu, dopustio da život vjere gradim na vrijednostima društva koje me okružuje…

Posted in Tekst za dnevnu pobožnost.