A hoću, da vi znate…

Čitanje: Filipljanima 1:12-14

A hoću, da vi znate, braćo, da je moje sadašnje stanje dapače pomoglo napretku evanđelja. Tako da se je razglasilo kod sve tjelesne straže i kod svih ostalih, da ja nosim okove zbog Krista. I većina braće u Gospodinu, ohrabrena okovima mojim, usuđujem se još revnije, bez straha navješćivati riječ Božju. 

Razmišljanje: Ovaj odlomak Pavao piše iz rimskog zatvora. U Filipljanima 1:13 otkriva da je zatvoren zbog propovijedanja Evanđelja. Razlog njegovog pritvaranja bio je prekršaj naredbe o ne uvođenj stranaca u hram (Djela apostolska 21:28 // 24:6 // 25:8). Filipljani su se rastužili zbog njegovog stanja, ali im on piše kako bi ih podsjetio da se propovijedanje Evanđelja nije smanjilo. Dok je bio u pritvoru, njegove govore slušala je cijela pretorijanska straža i mnogi drugi. Istovremeno, mnogi su se ohrabrili i počeli širiti Radosnu vijest. Iako je okovan, on kao da živi u potpunoj slobodi i ne obazire se na motive drugih propovjednika. Važno mu je širenje Božje Riječi.

Pavao piše ovu poslanicu svojoj braći u Gospodinu. “Braća u Gospodinu” dolazi od grčke riječi “adelphoi”, što znači vjernici, članovi Božje obitelji. Ova poslanica ne nosi notu službenosti, već isijava toplinu. Takvo je i Pavlovo srce. Pavao je radostan unatoč zatvoru. Bogu je posvetio cijelog sebe i svoj život, uključujući vlastitu slobodu; trpi kako bi se Radosna vijest proširila. Njegov je fokus na Bogu. Pavao je izvanredan primjer poslušnog i vjernog Božjeg sluge s promijenjenim i potpuno drugačijim pristupom životu. Odbija prigovarati, razočaravati se ili tražiti pravdu za svoju situaciju i umjesto toga bira radost umjesto gorčine. Stavlja sebe na posljednje mjesto kako bi Krist bio prvi. Sretan je kada Božja Riječ dopire do srca drugih. Stoga, zatočen, osuđivan i neprihvaćen, Pavao ne dopušta okolnostima da mu spriječe izvršavanje svog poziva. Matej također piše: “Blago vama kad vas zbog mene grde, progone i lažno optužuju za svakakva zla! Radujte se zbog toga, silno se radujte! Jer velika vas nagrada čeka na nebesima.” Pavao živi kako bi proslavio Boga. Ne odustaje dok ne da sve, čak i po cijenu vlastitog života. U Filipljanima 3:14 hrabro tvrdi: “Trčim prema cilju, prema nebeskoj nagradi, koju mi Bog daruje u Kristu Isusu.”

Mi danas smo pozvani donositi slavu Kristu i biti Njegova potpora, gledajući na život iz druge perspektive te vjerom, nadom i ljubavlju prema Kristu Isusu mijenjati okolnosti. Neka naš pogled uvijek bude usmjeren prema Onome koji oslobađa naše okove i donosi vječnu slobodu!

Molitva: Nebeski Oče, zahvaljujemo ti na tvom jedinorođenom Sinu, Isusu Kristu, u kojem je cijena za ljudsku slobodu potpuno plaćena. Neka Krist bude srž našeg postojanja i molimo te da svrha našeg života bude proslaviti i navijestiti Njega, Radosnu vijest, bez obzira na različite životne okolnosti. Podsjeti nas na naš poziv i usmjeri naše poglede prema Onome čije je ime vječna sloboda.

Fotografija: Ivan Aleksic na Unsplash

Posted in Tekst za dnevnu pobožnost.