Bog je u detaljima

Čitanje: Izlazak 20, 13
Ne ubij!

Razmišljanje: Prvi dio teksta Dekaloga bavio se stvarima koje se tiču odnosa između Boga i čovjeka, a u drugom dijelu bavi se, ništa manje važnim odnosom između čovjeka i čovjeka. Za Izrael je ovaj dio Pisma uvijek bio više od običnog zakona. Dekalog je govorio o apsolutnim i vječnim moralnim principima koje svaki čovjek treba gajiti u svome srcu. Kada ne bi bilo tako, onda bi neko mogao iz dubine duše mrziti, prezirati, biti bijesan – i pritom ostati u prihvatljivim okvirima zakona, sve dok predmetu svoje mržnje ne bi fizički ugrozio život. Isus nas je u čuvenom Govoru na gori podsjetio na to da je ljutnja koja bi – kada ne bi bilo  društvenih i zakonskih prepreka – završila ubojstvom, jednaka  ubojstvu.

Namjera je oduvijek igrala presudnu ulogu u određivanju kazne počinitelju prekršaja ili zločina (npr. Knjiga brojeva, 35, 20-24). Bog gleda dubljoko u naše srce odakle dolaze namjere. Isus završava pojašnjenje Božjeg imperativa Ne ubij! Tako što kaže:”Zaista, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš do posljednjeg novčića” (Mt 5, 26). Posljednji novčić (grč. kodrantes) je 1/64 Rimskog denara i najmanji je novčić u Rimskom Carstvu. Mogli ste ga zaraditi za par minuta Možda se pitamo, zašto je Bog tako sitničav? Zašto ide do najmanjih detalja? Isus nam, u stvari, želi reći da kada narušimo odnos sa drugima istovremeno ga narušavamo i sa Bogom, a to vodi u vječnu propast. Detalji su, u ovakvim slučajevima, itekako važni.

Kralj David u psalmu 139 veliča svoga Stvoritelja, Boga koji poznaje svaki pedalj njegovog bića i nema problema sa Božijom zainteresovanošću za detalje. On zapravo od Boga traži da ga istraži još više, da ga pronikne još dublje, jer sluti da ga mržnja koju gaji prema drugima ne vodi na dobro mjesto.

Neka njegova molitva danas  bude i naša.

Molitva: Jahve, zar da ne mrzim tvoje mrzitelje? Zar da mi se ne gade protivnici tvoji? Mržnjom dubokom ja ih mrzim i držim ih svojim neprijateljima. Pronikni me svega, Bože, srce mi upoznaj, iskušaj me i upoznaj misli moje: pogledaj, ne idem li putem pogubnim i povedi me putem vječnim! Ps 139,21-24 

Posted in Tekst za dnevnu pobožnost.