Kako i mi otpuštamo dužnicima svojim

Čitanje: Matej 6,12
(I otpusti nam duge naše,) kako i mi otpuštamo dužnicima svojim!

Razmišljanje: Svaki put kada moja molitva dođe do ovoga mjesta jednostavno mi dođe da odustanem. Osjećam se toliko nedostojna i zarobljena u bezizlaznu unutarnju bitku, znajući da u daljem tekstu Mateja 6, u stihovima 14 i 15 stoji: „Jer ako vi oprostite ljudima prijestupe njihove, oprostit će i vama Otac vaš nebeski. Ako li ne oprostite ljudima prijestupe njihove, ni Otac vaš neće oprostiti prijestupe vaše.“ A ja često imam problem da oprostim. Često povrede bole i naš prirodan, ljudski refleks je da se bojimo oprostiti, jer to izgleda kao da ruši naš štit i čini nas ranjivima za nove povrede. Toliko malo imam za reći, a toliko puno za moliti. Ipak, u jednom trenutku mi je sinulo da vas danas pozovem da u vrijeme molitve uđemo razmišljajući o slijedećem: Bog je prvi oprostio nama. On je umro za nas dok smo još bili grešnici, dok mi sami još uvijek nismo oprostili. Bog je prvi volio nas, i danas mi možemo voljeti zato što je On prvi volio nas.

Bog zapravo pravi prvi korak, i to je ono što za nas ovaj dio molitve čini mogućim. Samo kao oni kojima je oprošteno, mi možemo oprostiti drugima. I ne znači da neće biti teško, ali Njegov oprost nama je dostupan prije svega, i prije Njegovog naloga da činimo isto. Dakle, ono na što nas Bog poziva, jeste da Ga slijedimo. U 1. Petrovoj 1,16 stoji poziv: „Budite sveti kao što sam ja svet“. Bog jako dobro zna kakav je čovjek i kakvo je Njegovo srce i ne očekuje od nas nemoguće i nerealne stvari. On zna da se ovakve stvari ne postižu preko noći. Poziva nas u proces koji će trajati dok smo živi, proces posvećenja, proces koji uključuje i tu vječitu borbu za opraštanje.

Zato ne odustajem. Zato Mu se predajem i bijem ovu bitku. Zato molim:

Molitva: Nebeski Oče,hvala Ti što poznaješ i najmračniji kutak našega srca. Mi se borimo da oprostimo. Mi se bojimo da oprostimo. Trebamo Tvoju pomoć u svakom novom danu. Trebamo Tvoju milost. Hvala Ti što si strpljiv sa nama i daješ nam vremena. I hvala Ti što u tome vremenu Ti radiš NA nama, i radiš ZA nas, jer Ti si za nas, a ne protiv nas. Pomozi nam da rastemo u dinamici opraštanja, pomozi nam da doživimo rasterećenje i oslobođenje kada oprostimo. Pomozi nam da iskreno možemo moliti: Oprosti nam duge naše, kao što i mi opraštamo dužnicima svojim. Amen.

Fotografija Miguel Á. Padriñán

Posted in Tekst za dnevnu pobožnost.