Oprosti nam grijehe naše

Čitanje Matej 6,1
I otpusti nam duge naše…

Razmišljanje: Prije nekoliko godina sam gledala dokumentarac o jednom našem glumcu, koji je, u očaju da pokuša spasiti kćerkin život, otišao i zadužio se kod lihvara. Kaže kako je ušao u neku zgradu, sreo se sa jako finim gospodinom, koji mu je bez problema posudio novac. Nije mogao vjerovati da je bilo tako lako doći do željenog iznosa. To je bio susret pri kojem je njegov život krenuo nizbrdo. Digao je kredit koji je bilo nemoguće vratiti. Kamatna stopa je bila toliko visoka, da je počeo da se zadužuje kod drugih ljudi, da nalazi razne načine kako bi vratio kredit. Lihvar je, kako to obično biva, bio kriminalac koji je napravio odličan biznis od ovog načina zarade. Na kraju je počeo prodavati namještaj iz svog stana. Kaže da je kap koja je prelila čašu bila ta kada su kriminalci došli da mu, u sred zime, odnesu peć koja je grijala njega i njegovu porodicu. Tada se u njemu nešto desilo, i on je odlučio da se bori i izađe iz ovog paklenog kruga.

U našem narodu postoji izreka koja kaže „Dok te mami, i medom te hrani. Kad te namami, i hljeb ti zabrani.“ Grijeh nas omami kao neki fini gospodin koji nam, sav suosjećajan i susretljiv, ponudi ono što trebamo jer smo očajni. Tapšući nas po ramenu, tješi nas umilnim riječima govoreći kako je ovo odličan izbor koji smo napravili. To uglavnom nije najbolji način za nas, ali nam se učini kao jedini izlaz. I uvijek ostavi gorak ukus u ustima.
Isus zna da je ovo naša svakodnevna borba. „Ko je bez grijeha, neka baci prvi kamen“ govori svjetini koja se skupila da kamenuje prostituku. Zato odmah iza hljeba svagdašnjeg, dolazi i opraštanje grijeha (naših svagdašnjih).

Beskrajno sam zahvalana jer imam Boga koji je u stanju oprostiti grijehe. Koji je u stanju da nas iščupa iz ralja duga koji nam, poput pohlepnog lihvara, uzima dušu, kap po kap. U ovoj molitvi se očituje Njegova milost. Bog želi da nam oprosti grijehe. Bog želi da nas spasi. Od kojih grijeha si ti danas u dužništvu? Koji lihvar te drži na kratkoj uzici, i ne da ti hljeba?

Molitva: Zahvalana sam ti Bože jer je tvoja ljubav toliko velika, da si jednom zauvijek otpustio naše dugove. Slomio si okove grijeha u našem životu, i dao si nam slobodu. Mi nismo više robovi, već slobodni ljudi kojima je mnogo oprošteno. Pomozi mi danas da vidim kojim lihvarima robujem u svom životu. Pomozi mi da vidim gdje nisam tražila oprost od tebe, jer ti nisam dovojno vjerovala. Oprosti mi grijehe moje, i hvala ti što mi je već SVE oprošteno.

Photo by Alice Pasqual on Unsplash

Posted in Tekst za dnevnu pobožnost, Uncategorized.