Koji si na nebesima

Čitanje: Matej 6:9
…koji jesi na nebesima…

Preporučujem da poslušate pjesmu “Our Father” – Hannah McClure
https://www.youtube.com/watch?v=HzoNKuymO0U

Razmišljanje: Ne volim putovati avionom. Dobijem blagi napad panike kada pomislim da sam kilometrima iznad zemlje, u nekakvoj tankoj limenoj napravi, koja se trese, i u kojoj se ne osjećam sigurno. Jedini način da se smirim jeste da gledam kroz prozor. Svaki put iznova ostanem zadivljena prizorom neba. Oblaci izgledaju kao ogromni ledenjaci, koji se protežu unedogled. Iznad njih sunce, u svoj svojoj slavi, i onda plavetnilo. U tim trenutcima zaista vidim koliko je priroda veličanstvena.

Prirodu i prirodne fenomene gledamo svaki dan, i uglavnom ne ostajemo zadivljeni jer smo naviknuti na te prizore. A ipak, čovjek je, od otkrića prvog točka, pa sve do danas, pokušao na sve moguće načine da tu istu prirodu, koja je tako “obična”ukroti, i podredi sebi.

Molitva „Oče naš“ već na samom početku uspostavlja hijerarhiju između Boga i nas. Bog Jeste. On je čista esencija koja bivstvuje. Biblija na jednom drugom mjestu, u knjizi Izaije, govori kako je nebo Njegovo prijestolje, a zemlja podnožje nogama Njegovim. Bog vlada nad svim svojim stvorenjem. Ja često želim Boga podrediti sebi, staviti ga u kalup u kojem mislim da On treba da bude. Ali, kao što nije moguće ukrotiti prirodu koju je stvorio, tako je nemoguće ukrotiti Boga. On stoluje na nebesima. Priroda svjedoči o Njegovoj vladavini i veličanstvenosti. Sve što smo mi uspjeli do sada, jeste stvoriti tanku limenu spravu, koja se može vinuti u visinu iz koje ćemo pogledati tek djelić veličanstvenosti.

Molitva: Gospode koji jesi, slavim Te. Nebesa, zemlja i svo stvorenje svjedoče o Tvojoj grandioznosti. Hvala Ti što, gdje god da pogledam, mogu vidjeti Tvoju veličanstvenost. Oprosti mi što tako često ja želim da vladam i budem na nebesima umjesto Tebe. Predajem Ti se kao Tvoje stvorenje i priznajem da ostajem nijema pred Tvojom božanstvenošću. Pomozi mi da još više shvatim da si Ti taj kojem je nebo prijestolje, a zemlja podnožje nogama Tvojim.

Posted in Tekst za dnevnu pobožnost.