Ne ukradi!

Čitanje: Izlazak 20,15
Ne ukradi!

Razmišljanje: Kada sam imala 7 godina prošla sam kroz kratku fazu u kojoj sam krala – počelo je tako što sam ukrala žvakaću gumu iz prodavnice, a onda je postalo ozbiljnije… udružila sam snage sa prijateljicom iz škole pa smo na odmorima krale djeci sličice iz albuma. Iako sam osjetila porast nivoa adrenalina dok sam krala, ono što je ovu fazu činilo groznim iskustvom je mreža laži koju sam plela da bih prikrila tragove. Možda imate svoju priču o tome kada ste nešto ukrali i o osjećanjima koja idu s tim? Sigurna sam da će se većina onih koji ovo budu čitali složiti sa tvrdnjom da je krađu teško opravdati.

Ali zašto je Bog ovo trebao naglasiti Izraelcima tako da to postane jedna od njihovih centralnih zapovijedi. Prije nego je izgovorena i jedna od deset zapovijedi, Bog je podsjetio ljude na to ko je On i odakle je izveo Izraelce – iz Egipta ‘kuće’ ropstva. Ono što je fascinantno sa glagolom ‘ukrasti’ u ovoj zapovijedi je način kako su ga tumačili jevrejski teolozi: oni, u stvari, govore o krađi osobe. Izraelci su poznavali osjećaj koji dolazi kao posljedica krađe identiteta – kada su bili primorani da rade protiv svoje volje. U ovoj zapovijedi, kao da im Bog govori “Znate kako izgleda kada živite u okruženju u kojem su vam prava, dostojanstvo  i volja  oduzeti. Pobrinite se da se nikome to ne napravite. Pobrinite se da ne zloupotrijebite svoju slobodu na račun drugih. Znajte ko ste – vi ste Moj narod, Ja sam proviđao za vas i nastaviću to činiti…ne vraćajte se na staro.”

A Isus je ovo još više pojasnio – On je pojasnio da neprijatelj želi “ukrasti, ubiti i uništiti”, dok je On došao da nam da život u izobilju (Ivan 10, 10)

Gdje neprijatelj traži da vas danas pokrade? Gdje želi da vas uplete u mrežu laži, fokusirajući se na stvari iz vaše prošlosti, greške koje ste napravili?

Molitva: Isuse, u tebi više nisam rob straha. Staro je prošlo,novo je evo nastalo! Oprosti mi zbog načina na koji sam odlučila živjeti u prošlosti. Pomozi mi da danas vjerujem, Oče, da si ti onaj koji proviđa za sve  moje potrebe i da nikada ne trebam drugima krasti njihovo dostojanstvo, prava ili radost, jer sam sigurna u Tebi. Hvala Ti što si me oslobodio.

Posted in Tekst za dnevnu pobožnost.