Ovo je tvoj bog?!

Čitanje: Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca – onih koji me mrze – na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.
Izlazak 20:4-6

Primivši zlato iz njihovih ruku, rastopi kovinu u kalupu i načini saliveno tele. A oni poviču: »Ovo je tvoj bog, Izraele, koji te izveo iz zemlje egipatske.«
Izlazak 32: 4

Razmišljanje: Najveći znak duhovne ljenosti je prestanak istraživanja Neistraživoga, Tajne – onoga koji nam se objavio kao “Ja sam koji jesam”. Kada prestane osjećaj čuđenja, divljenja i uzbuđenja te kada jednom zauvijek odlučimo izreći onoga koji je Neizreciv – tada napravimo svoga idola, svoje zlatno tele i kažemo ovo je moj bog, njemu se klanjam! U tom svetištu koje smo napravili svojom rukom i odlukom, u prividnoj sigurnosti koju nam pruža, nikada nismo bili dalje od Njega.

U svojoj poznatoj knjizi Čovjek nije sam, Abraham Joshua Heschel piše: “Vjera se ne zgrči uza svetište, već je beskrajno hodočašće srca. Hrabra čežnja, vatrena pjesma, smjela misao i pobuda što preplavi srce i osvoji um, vuku me da služim Onom koji mi odzvanja srcem, koji samo čeka da mi uniđe u prazni, zamrli život.” Heschel nastavlja i kaže: “Najveća je čovjekova osobina da ima vjeru. Jer vjera je čin slobode, nezavisnosti od naših ograničenih sposobnosti da shvatimo i znamo, bilo razumom ili čulima. Ona je čin duhovne ekstaze, uzdizanja iznad vlastite mudrosti.” I dodaje: “U tom smislu poriv vjere je suprotan umjetničkom činu u kojem pokušavamo zarobiti neopipljivo u opipljivo. U vjeri ne želimo dešifrirati, artikulirati svojim vlastitim izrazima, nego se uzdići iznad vlastite mudrosti, razmišljati o svijetu po Božjim odredbama i živjeti u suglasju sa onim što je Njemu bitno.”

Jesmo li napravili svoje zlatno tele, ritual koji nas čini “duhovnima,” a koji nas, u biti, udaljava od Onog koji jeste? On nas danas poziva sebi, da nam vati osjećaj čuda, divljenja i uzbuđenja pred Njim koji je puno više od onoga što mi od njega možemo napraviti. Danas smo pozvani u neobuzdanu avanturu žive vjere koja se prepušta vodstvu onoga kojeg ne možemo zarobiti u svoje okvire.

Hoćeš li danas razbiti svojom rukom napravljene idole i svetišta i krenuti za njim?

Molitva: Pretoči u molitvu stihove iz poslanice Kološanima 3:1-17

Posted in Tekst za dnevnu pobožnost.