Pomazanje u Betaniji

Čitanje: Ivan 12,1-11
1Šest dana prije Pashe dođe Isus u Betaniju gdje bijaše Lazar koga je Isus uskrisio od mrtvih. 2 Ondje mu prirediše večeru. Marta posluživaše, a Lazar bijaše jedan od njegovih sustolnika. 3 Tada Marija uzme libru prave dragocjene nardove pomasti, pomaže Isusu noge i otare ih svojom kosom. I sva se kuća napuni mirisom pomasti.
4 Nato reče Juda Iškariotski, jedan od njegovih učenika, onaj koji ga je imao izdati: 5 »Zašto se ta pomast nije prodala za trista denara i razdala siromasima?« 6 To ne reče zbog toga što mu bijaše stalo do siromaha, nego što bijaše kradljivac: kako je imao kesu, kradom je uzimao što se u nju stavljalo.
7 Nato Isus odvrati: »Pusti je! Neka to izvrši za dan mog ukopa! 8 Jer siromahe imate uvijek uza se, a mene nemate uvijek.«
9 Silno mnoštvo Židova dozna da je Isus ondje pa se okupi, ne samo zbog Isusa, već i zato da vide Lazara kojega on bijaše uskrisio od mrtvih. 10 A glavari svećenički odlučiše i Lazara ubiti 11 jer su zbog njega mnogi Židovi odlazili i vjerovali u Isusa.

Razmišljanje: Instagram stranica @land_geist nedavno je objavila mape istraživanja (Pew Research Center, 2018) Europljana koji s apsolutnom sigurnošću vjeruju u Boga i Europljana koji kažu da im je vjera vrlo važna u životu. Naša zemlja je u oba istraživanja visoko pozicionirana. Zauzeli smo prvo i drugo mjesto. Također su objavljeni i rezultati indeksa percepcije korupcije (Izvor: Transparency International, 2022). U ovom istraživanju zauzeli smo visoko treće mjesto, odmah iza Rusije i Ukrajine. Sigurno će biti onih koji će zaključiti da ovako loš rezultat na ljestvici korupcije dugujemo onih 46% kojima religija nije važna ili onih 33% koji ne vjeruju u postojanje Boga s apsolutnom sigurnošću. Ako je zaista tako, onda me čudi, kako onda najmanje korumpirane zemlje, poput Danske, Finske i Norveške, nisu "na mapi" zemalja čijim je stanovnicima vjera strahovito važna u životu. Jasno je da nešto nije u redu u državi Danskoj, pardon, Bosansko-Hercegovačkoj, što nam govori nešto o tome kako se uloga religije ili vjere (nazovite to kako god želite) doživljava i prakticira u svakodnevici.

Danas je drugi dan Velike sedmice, posljednje sedmice prije Isusovog raspeća. Isus je došao u posljednju posjetu svojim prijateljima. Tokom njegovog boravka, dvije vrste vjere sukobile su se u Betaniji, u kući Lazara, Marte i Marije. Jedna je Marijina vjera. To je vjera koja je usmjerena na nebesko, nevidljivo, na ono što tek dolazi. Druga je Judina "vjera". Ona je usmjerena na ono što vjera donosi u ovom životu. Prva vrsta vjere spremna je odricati se, trpiti, patiti i žrtvovati se za nadu koja ne razočarava. Ona se ne drži dragocjenosti ovoga svijeta. Druga voli zemaljsko blago i traži sve što može dobiti - sada i odmah! Jedna je prava, iskrena vjera koja nosi sa sobom nagradu, a druga je lažna vjera, jer se ispod pobožne fasade krije materijalizam i koristoljublje.

Razliku između ove dvije vrste vjere komentirao je i veliki apostol Pavle u prvom pismu Korinćanima, rekavši: "Ako se samo u ovom životu u Krista ufamo, najbjedniji smo od svih ljudi."(1. Korinćanima 15,9)

Biblijski tekstovi koji se čitaju tokom Velike sedmice imaju za cilj da nas oblikuju kao vjernike koji liče na Krista  – ne kroz jednu sedmicu – već kroz sav život, da nas pripreme za vječnost.

Molitva: Nebeski Oče, zahvaljujem Ti se za sve blagoslove koje si mi udijelio. Pomozi mi da uvijek zapamtim da je prava pobožnost veliki izvor dobitka. Nauči me da budem zadovoljan onim što imam, znajući da ništa nisam donio na ovaj svijet i da ništa ne mogu odnijeti sa sobom. Pomozi mi živjeti jednostavnim i poniznim životom, slobodnim od ljubavi prema novcu i potrage za bogatstvom. Podari mi mudrost da prioritiziram svoj život prema Tvojoj volji i koristim resurse koje si mi dao za Tvoju slavu i dobro drugih. Pomozi mi da budem zahvalan u svim okolnostima, pouzdajući se u Tebe i Tvoju zaštitu. U ime Isusa Krista, molim Te, Amen.

Posted in Tekst za dnevnu pobožnost.