Budi volja Tvoja (2)

Photo by Avel Chuklanov on Unsplash

Čitanje: Matej 6:10
Budi volja Tvoja kako na nebu tako i na zemlji!

Razmišljanje: Postoje ljudi koji odluče da žive u Velikoj priči koju Bog priča od početka svijeta. Oni sa ovoga svijeta odlaze u Veliku priču koja se nastavlja u Nebu, koja nema kraja. Postoje, pak, i oni koji žive u svojim malim pričama. Njihova mala priča umire zajedno s njima, a oni umiru u svojim malim pričama. I to je kraj. Naravno da ima „kvaka“. Uvjek ima „kvaka“. Za one koji žive u maloj priči, glavna uloga je osigurana. Oni su glavni akteri, i priča se plete oko njih. Oni koji žele živjeti u Velikoj priči moraju se odreći glavne uloge. U toj priči ima samo jedna glavna uloga, a ona je rezervisana za Onoga koji cijelu priču drži u svojoj ruci.

Kada sam čula Veliku priču, shvatila sam da je to priča u kojoj želim živjeti. Za mene je to postala jedina priča u koju ima smisla uložiti svoj život. Dio koji se tiče podjele uloga malo je komplikovaniji. Rijetki su oni koji ne žele igrati glavnu ulogu. Najčešće pokušavamo biti dio Velike priče, ali u glavnoj ulozi. Naš ego marljivo radi svoj posao. U nama se odvija unutarnja borba – unutarnja „Igra prijestolja“. Naš ego juriša na tron, a tron je rezervisan za jednoga Kralja.

Još jednom bih rekla: nikako ne mogu da se otmem utisku da tekst molitve “Oče naš” ima za jedan od važnih ciljeva da stvari postavi na mjesto na kojem trebaju biti, pa tako i da na ovaj tron postavi Kralja.
Pitanje za danas je: da li je moj ego veći od Velike priče? Da li sam spremna podložiti svoju volju Kralju, ili sam spremna prodati svoje mjesto u Velikoj priči za jednu glavnu ulogu? Da li strahujem od priznanja da se ne vrti sve oko mene?

Prije par dana bila sam svjedok događaja za koji sam sigurna da je dio historije. Nisam imala nikakvu ulogu u tome događaju. Sa mnom ili bez mene, sve bi bilo potpuno isto. I bila sam tako sretna. Osjećala sam se tako privilegovano jer sam prisutna na licu mjesta, jer sam dio nečega što je toliko veće od mene. Sigurna sam da predivni osjećaj koji me je preplavio nikada neću zaboraviti.

Molitva: Oče Nebeski, pomozi nam da svoju volju podložimo Tvojoj. Prosvijetli nas da shvatimo da možemo biti sretni, ispunjeni i zadovoljni i onda kada se ne vrti sve oko nas. Molim Te da nam pomogneš da razumijemo da postoji priča koja je veća od svega, mnogo veća od naših malih života. Podsjeti nas da si platio ogromnu cijenu za nas, i da nas veličina Tvoje priče ne čini bezvrijednima. Neka bude volja Tvoja, kako je na nebu, tako i na zemlji. Amen

Posted in Tekst za dnevnu pobožnost.